Šk.rok07/08: V ZŠ pre nevidiacich v Levoči pripravujú cvičebnicu tyflografiky

19.08.2007 Levoča

Levoča 19. augusta (TASR) - Pedagógovia Základnej školy pre nevidiacich v Levoči práve pracujú na novej cvičebnici tyflografiky, aby uľahčili svojim žiakom vnímanie reliéfnych obrázkov. Vydať ju chcú do konca kalendárneho roka.
Presné počty žiakov, ktorí sa v škole budú učiť v novom školskom roku, však budú poznať až po 15. septembri. \"Okrem základnej máme aj materskú a špeciálnu školu pre zrakovo postihnuté deti. Najmä rodičia detí v predškolskom veku v ostatnom čase preferujú ich integráciu, čo sa v praxi nie vždy osvedčí, takže potom prichádzajú k nám, \" vysvetlila zástupkyňa riaditeľa školy Šarlota Múdra.
V uplynulom školskom roku navštevovalo školu 106 detí, z nich deväť ukončilo základné vzdelanie. Vlaňajší deviataci budú pokračovať v štúdiu na stredných školách a odborných učilištiach. Najviac sa ich rozhodlo pre Strednú zdravotnú školu v Levoči, odbor masér. \"Medzi absolventmi máme aj študentov gymnázia, \" konštatovala Múdra.
Pripomenula, že vo februári 2007 spustili do prevádzky modernú počítačovú učebňu s programami pre zrakovo postihnutých. Išlo o investíciu v hodnote približne 400-tisíc korún. V učebni sú bežné počítače, ale so špeciálnymi programami pre nevidiacich, napríklad JAWS, ktorý ozvučí, resp. prečíta všetko, čo je na monitore. Prínosom pre slabozrakých je program Magic, ktorý umožňuje rôzne zväčšovať texty a obrázky na monitore počítača.
\"Chystáme sa obnoviť školskú dielňu, kde sa žiaci učia základom práce s drevom a kovom. Dúfam, že to stihneme do konca septembra. Okrem toho sme počas prázdnin obnovili školskú kuchynku. Má štyri kuchynské kútiky, kde sa deti učia samostatnosti, \" priblížila zástupkyňa riaditeľa.
Škola funguje v Levoči od roku 1922.
 

Vyberte región